Tandis hela dagen!

Idag har det varit en mycket intressant dag i stallet.
Veterinär, med specialistutbildning på hästtänder, var där och kollade 8 hästar. Bl a våra två sötisar som fick vara sist.

Kan inte påstå att det kändes helt lugnt med tanke på första patienten som slagit ut två tänder. Vet. Ann-Sofie Lilja "städade" genom att rensa bort tandrester som fanns kvar. Blodigt och eländigt, men ack så intressant!

Alla hästar skötte sig utmärkt. Dom hade förvisso inte så mycket att välja på eftersom dom fick lugnande...
Cruxis stod lite på bakbenen och försökte sparka veterinären när han skulle få sin spruta. Men det hade han inte mycket för och snart var han väääääldigt hängig och trött. Känns jätteskönt att ha kollat tänderna då han hade hakar som gjort ett rätt fult sår långt in i munnen (som vi aldrig hade upptäckt utan den här undersökningen!). Inget bettrelaterat, utan bara genom att vassa tänder skavt.
Det blir återbesök om 3 månader.

Det känns otroligt bra att ha kollat hästarnas tänder. Nu har man sett hur en hästmun ser ut och att det är så jätteviktigt att kolla upp. Man kanske inte märker själv att det är något problem, men precis som oss människor så måste tänderna kollas. Alla hästar hade mer eller mindre vassa tänder som behövdes slipas ner lite.

Och Basse har tryckt ner sitt bett och därmed fått små skador av det. Ingen jättegrej, men helt klart bra att få reda på. Ann-Sofie är ju inte bara veterinär och "tandläkare" utan är även själv aktiv ryttare. Hon kollade på betten som några av oss hästägare använde. I ALLA fall konstaterades att vi hade för långa bett! 

Så nu blir det till att försöka sälja bort ALLA betten och köpa kortare.... Någon...? =)

Tog ett par foton, men glömde kameran i stallet. Får se hur bilderna ser ut, men det kanske dyker upp nån vacker sovande älg...jag menar häst.... på bild här senare.

Kort och gott vill jag varmt rekommendera att ni kollar upp hästarnas tänder! Och med varm hand rekommenderar jag Ann-Sofie Lilja som var jättebra!

Ett enormt stort tack även till Maria Gradin som hjälpte till hela dagen!

Förresten, passar även på att tacka Viveka och Maria (igen) som faktiskt tog och skalade av lama-håret medans Crux var dåsig. Så nu är det en ponny igen. Och inte ser han särskilt tjock ut heller längre=)
Antar att bild kommer även på "ny-ponnyn"!
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback