Dax att ha en målbild klar?

Funderar mer och mer på att kanske, eventuellt, möjligen....sätta upp några små mål med ridningen. 
Jag känns ju inte helt målmedveten som ni kanske märker....

Faktum är att jag har en fantastisk allround-häst. Det låter kanske inte lika coolt som att ha en fantastisk hopphäst, eller en fantastisk dressyrhäst, men jag tycker att min häst är rätt bra på både och. Det måste ju vara bäst?
Vi har ju inte i direkt OS i sikte och då räcker han ju till gott och väl.

I dressyren tycker jag att det har varit en hel del framsteg på sistone när vi ridit för tränare. Tyvärr var ju Basse inte helt fräsch i söndags när Anneli Elofsson hade träning igen. Mycket trist! Men nästa gång - då jäklar!
Tror (och hoppas) att jag äntligen börjat fatta hur vissa pusselbitar ska läggas. Bättre sent än aldrig.... På Yannic-träningen kände jag ju två magiska steg och jag kände även Basses bakben ordentligt. 

Tror även att jag börjat rida mera med sätet än med tyglarna vilket oxå resulterar i en viss "magi" när det fungerar. Men grejen är att man skulle behöva någon duktig människa som står och ryter åt en varje gång! Annars sitter man ju och harvar på med de fel man inte känner själv.....

Och tanken är ju att det ska bli någon dressyrtävling oxå....

Är toksugen att hoppa oxå. Tanken finns att ge sig ut på någon tävling. 
Men jag kanske ska börja med klubbtävlingen och se hur det går innan jag börjar kackla alltför mycket....=)

Fast förresten.... Jag kanske skulle ta och börja med och lastträna hästarna. Det blir betydligt enklare om man kan få in dom i transporten.....SMS!

Loggade in på telefonen på jobbet och beredde mig på samtal.
Gick en liten stund sen ringde det.
Svarade min vanliga "jobbfras" men det var alldeles tyst i luren. Nån sekund senare hör jag "Telia-tantens" röst:

"Du har fått ett SMS....
Hej mamma! Det är Nellie. Vi har hoppat 40 ikväll - jag och Crux."

Gullig start på morgonkvisten, eller hur? =)

.


Btw....

Är kanske med i ett Div III-lag i dressyr....

I mina öron låter det som om det fattas folk=) Men det kan faktiskt bli riktig jäkla skoj. Man är ett gäng som peppar varandra och har kul tillsammans ute på tävling.

Basse har ju aldrig varit på någon tävlingsplats - så det kanske är på tiden...? Bara jag får med mig någon som vill leka hästskötare åt en superamatör...=)Drygt 90 högt och 120 brett....

Efter en halvmesig dag på jobbet ( datorer och telefoni var helt borta ett tag och det är så frustrerande!) så blev det som vanligt en kväll i stallet.

Nellie hade åkt dit tidigare med en kompis och hennes mamma. Så när jag kom till stallet var både Crux och Basses boxar mockade!!! Hon är ju kung den tjejen!
Så det kändes som vi hade all tid i världen över.... 

Beslutade att hoppa lite efter att lektionerna var slut.
Basse kändes inte som sitt rätta jag och vips så började han halta.... Bajs! Hoppas verkligen att det var något tillfälligt. Ska se hur han mår i morgon. Men för min del var det bara att stoppa in hästen i boxen igen.

Tuvis fick en privatlektion av bästa Maria. Det är så otroligt värdefullt att någon duktig hoppmänniska coachar och stöttar. Och Maria är ju super-duper på det!
Ikväll klippte Crux och Tuvalisa en trippelbarr som var lite drygt 90 hög och 120 bred! Inte alls illa pinkat! Det är ju LA-nivå för plutte-ponnyn. Och det såg ut lätt som en plätt!
Kolla själva=)
Tuvis var astrött innan vi kom från stallet. Men toknöjd!
Både hon och ponnyn skötte sig fantastiskt bra ikväll. Vi behöver verkligen inte tveka på att ponnyn kan hoppa!

Snö, snö och mera snö!

Idag vräkte snön ner. Tror det snöade extra mycket på lunchrasten när jag var ute med Diesel. Eller oxå kändes det bara så....

Hyfsat blött....
På eftermiddagen däremot blev det kanonväder! Men det fick man ju njuta av på fel sida fönstret....

Idag hade jag hjälp att motionera Basse. Och som grädde på moset så var rubbet fixat! Vatten, höpåsar, kraftfoder och spånet i boxarna har nog aldrig varit så himla jämnt efter mockning. Plant som ett dansgolv (Tuva blev imponerad!)
Så tusen tack snälla Elise!

Lill-Cruxen fick oxå röra på sig. Tuvis red lektion i "tantgruppen" (man kan säga att hon sänker medelåldern en hel del - vilket jag inte gör när jag är med där=)). Det var markarbete på schemat.

Crux hade varit ovanligt pigg. Kanske beroende på att han blivit av med en hel del päls. Det låg ju typ en hel ponny på golvet efter klippningen i går. Så en stund hade jag tre hästar...=)

Det var inte planerat att Tuvis skulle rida lektion ikväll så först beredde hon sig på att rida ute i paddocken.


Visst är han söt i Basses ländtäcke? Hmmm.... Det var mycket händigare förut när båda hästarna hade samma storlek...

Nu väntar jag på grejerna som beställdes igår. Båda leverantörerna har skickat paketen idag! =)
Tror att Cruxen blir supersöt i sitt nya Shires-täcke.

Nä nu är det kvällen! Sussa gott!Tandis hela dagen!

Idag har det varit en mycket intressant dag i stallet.
Veterinär, med specialistutbildning på hästtänder, var där och kollade 8 hästar. Bl a våra två sötisar som fick vara sist.

Kan inte påstå att det kändes helt lugnt med tanke på första patienten som slagit ut två tänder. Vet. Ann-Sofie Lilja "städade" genom att rensa bort tandrester som fanns kvar. Blodigt och eländigt, men ack så intressant!

Alla hästar skötte sig utmärkt. Dom hade förvisso inte så mycket att välja på eftersom dom fick lugnande...
Cruxis stod lite på bakbenen och försökte sparka veterinären när han skulle få sin spruta. Men det hade han inte mycket för och snart var han väääääldigt hängig och trött. Känns jätteskönt att ha kollat tänderna då han hade hakar som gjort ett rätt fult sår långt in i munnen (som vi aldrig hade upptäckt utan den här undersökningen!). Inget bettrelaterat, utan bara genom att vassa tänder skavt.
Det blir återbesök om 3 månader.

Det känns otroligt bra att ha kollat hästarnas tänder. Nu har man sett hur en hästmun ser ut och att det är så jätteviktigt att kolla upp. Man kanske inte märker själv att det är något problem, men precis som oss människor så måste tänderna kollas. Alla hästar hade mer eller mindre vassa tänder som behövdes slipas ner lite.

Och Basse har tryckt ner sitt bett och därmed fått små skador av det. Ingen jättegrej, men helt klart bra att få reda på. Ann-Sofie är ju inte bara veterinär och "tandläkare" utan är även själv aktiv ryttare. Hon kollade på betten som några av oss hästägare använde. I ALLA fall konstaterades att vi hade för långa bett! 

Så nu blir det till att försöka sälja bort ALLA betten och köpa kortare.... Någon...? =)

Tog ett par foton, men glömde kameran i stallet. Får se hur bilderna ser ut, men det kanske dyker upp nån vacker sovande älg...jag menar häst.... på bild här senare.

Kort och gott vill jag varmt rekommendera att ni kollar upp hästarnas tänder! Och med varm hand rekommenderar jag Ann-Sofie Lilja som var jättebra!

Ett enormt stort tack även till Maria Gradin som hjälpte till hela dagen!

Förresten, passar även på att tacka Viveka och Maria (igen) som faktiskt tog och skalade av lama-håret medans Crux var dåsig. Så nu är det en ponny igen. Och inte ser han särskilt tjock ut heller längre=)
Antar att bild kommer även på "ny-ponnyn"!
Enkla galoppombyten...

Den här ryttaren gör bättre galoppombyten än hästens ägare....
Man blir nästan förbannad! =)Hoppla!

Idag hoppade vi i ridhuset.
Här är ett litet skutt på oxer. Fiiiiiiina ponny!

Zid i Ice Age...?

En viss likhet finns det allt....=)

One Piece

Vet att Tuvis och Nellie vill ha en One Piece. Men bara för att ha här hemma.
Igår när vi var till stan så hittade vi overaller på KappAhl, och Tuvis måste bara prova.
Kan säga att jag höll fullkomligt på att skratt ihjäl mig (och Tuvis skrattade oxå!) för det såg banne mig inte klokt ut!
Hoppas att en One Piece skulle sitta bättre=)

På ponnypromenad!

Igår var det träning på klubben för Jannic Jönsson. Hon höll träningar i både dressyr och hoppning. Jag kunde ju inte vara med på hoppningen eftersom vi skulle in till stan på eftermiddagen....
Men dressyr bidde det i allafall. Både för mig och Tuvis.

Basse fick bli snygg i sitt vita "hjärt-schabrak" och nya röda benlindor.
Tyvärr kom jag inte på förrän efter ridpasset att jag skulle fota snyggingen. Och då hade jag ju hunnit linda av en linda fram redan.... Så därför blev det ett "bakdelsfoto" med skitiga lindor....=)


Båda hästarna jobbade på bra och Basse var alldeles jättesvettig efteråt. Vi jobbade bl a galopp i vänster varv (som är lite jobbigare än höger) och minskade volten. Ställde honom utåt emellanåt för att få in bogen. Det var jobbigt sa Basse! 
Rätt var det var så kände jag att det blev helknasigt och då sa Yannic att Basse hade gått över i "en suuuuuperfin korsgalopp"! =)

Hästarna fick stå inne och mumsa hö ett bra tag för att torka och ta det lugnt. Sen fick de gå ut i hagen och fortsätta äta. Ingen risk att magarna blir mindre direkt....


Idag åkte jag själv till stallet. Barnen åkte slalom och det kändes helt ok. Basse har ju tappat en skojäkel så han har viss nivåskillnad nu och jag vill inte rida då. Hovslagarn kunde komma på tisdag så det blir ju inte alltför länge han kan stå och lagra energi=)

Så jag tog en promenad med lill-Cruxis istället. Fantastiskt väder, även om det småblåste litegrann.


Världens sötaste ponny!!!
Vi tränade faktiskt lite när vi ändå gick omkring. Nu hajjar han nog det där med att stanna när jag stannar. Och han fattade även att han skulle backa när jag backade. Vi sprang faktiskt lite och stannade. Dutti häst!!!
(Och när det finns lite godis i fickan lär man sig ju så himla mycket fortare......!)Hoppclinic med Maria Gretzer 2012-02-05

Solen sken när vi åkte ner mot Sundsvalls ridklubb för att gå på vårt livs första hoppclinic! Tuvalisa värmde upp kameran lite genom bilrutan....=)


Trots hastigheten (öh...jag menar inte att jag körde jättefort, men kanske lite för fort för att hon skulle lyckas ta den här bilden...) tog Tuvis en bild på dom här två söta hästarna som stod ända mot ända och njöt av solskenet=)På Kungsnäs möttes vi av bästa Ulla och Tobbe. Dom var nyfikade medans jag själv höll på att svälta ihjäl.... Hastade upp i caféterian och grabbade en varmkorv och kaffe.

Så började clinicen då...
Först red Maria "Miuccia Prada" född 2007. Ägs av Catarina Svanstedt.
Maria körde samma uppvärmning på båda hästarna och senare även för de båda grupperna som red för henne. 
Hon red som i en fyrkant och var noga med ridningen i hörnen. Först hela övningen i skritt. Sen tog hon trav på "långsidorna" och saktade av till skritt i hörnen.  
En bra uppvärmning och det märktes på hästarna som började frusta och se väldigt avslappnade ut.

Hon hade förstås aldrig suttit upp på någon av hästarna, men det märktes ju inte...
På unghästen använde hon halsremmen till en början. Maria poängterade att det var mycket viktigt att på inga villkor rycka hästen i munnen. Och genom att med en hand hålla i både tygel och halsrem kunde hon undvika det även om hästen joxade lite. 

Nästa häst blev Gitana. En hopphäst som varit med ett tag och gått 1.40 tävlingar. Ägs av Pia Eriksson (som jag förövrigt hopptränade för på Ullas ridläger i somras!).Maria är otroligt noga med vägarna efter hinder. Jag ska verkligen försöka ta med mig detta till min egen ridning. Efter hinder red hon ALLTID den väg hon tänkt sig och sen jobbade hon hästen ett par varv i galopp på volten. Detta för att man inte bara ska hoppa hindret och sen bara slappa till. Hon menade att en tävlingshäst måste lära sig att vara beredd på nästa moment, t ex nästa hinder. Om man bara hoppar ett hinder och därefter "fiser ihop" och struntar i att jobba efteråt så lär dom sig inte att ha disciplinen som behövs på en bana.

Självklara saker egentligen. Och jag vet inte hur många gånger Ulla, Nina W, m.fl har tjatat hål i huvudet på mig att fortsätta rida efter hinder.... Men någon gång kanske det fastnar....

Man kan inte låta bli att undra över hur det skulle sett ut om man haft Maria Gretzer på ryggen på Basse... Det lär jag få fortsätta undra tyvärr... 
En sak till jag tar med mig är att försöka rida med lite buren hand. Att hålla handen för lågt leder till att hästen gärna lägger för mycket vikt på frambenen och blir framtung. Naturligtvis oxå bra för hästar som krullar ihop sig lite. Vilket Basse gör - ganska mycket!

Efter paus var det en ponnygrupp som fick rida för Maria. Kanske inte det mest intressanta jag sett. Barnen greppade inte riktigt vad Maria ville att de skulle göra och det var lite si och så med ridstilarna. Men man ska naturligtvis inte kräva för mycket av barn, men det hade nog gett publiken lite mera att ha vuxna tävlingsryttare.

Och det fick vi ju faktiskt oxå se!
I en av grupperna var Josefine Wengelin med på sin Armani. Duktigt ekipage!
Här är Josefine och Maria:
Det fanns naturligtvis tre ytterligare ekipage som var superduktiga!
Den här bilden tror jag är ett Ånge-ekipage.Nä, nu är jag helt slut av att ha suttit och väntat på alla bilder som laddats upp.... Behöver nog ett snabbare bredband tror jag...

Hoppas det var kul att se några bilder i alla fall.

Tack fotograf Tuvalisa Roos!

.Träningsvärk...?

Jösses! Var med på en dressyrlektion ikväll och det känns som att jag kommer att få träningsvärk i morgon.... Inte bra! Helt klart en signal att det ridits alldeles för lite på sistone. Men man får faktiskt skylla på det kalla vädret som varit.

Gick väl sådär ikväll. Ibland funkar det och känns jättebra och ibland funkar ingenting.... I vart fall så skulle jag inte vilja byta ut Basse för allt smör i Småland. Han är så himla mysig!

Cruxen fick stå idag. Jag var alldeles själv i stallet ikväll. Eller inte helt själv direkt, men jag hade ingen av barnen med mig. Det var kompisar som gällde ikväll istället. Rätt lugnt och skönt för mamma faktiskt=)
Dock saknade jag Nellies mockning av Crux box. Bara att konstatera att Nellie är grym på att mocka!
Efter mitt ridpass tog jag ut ponnyn på gången och borstade bort lite långa hårstrån som börjar lossna nu. Prisa gud för att han tappar lite lama-hår! =)

På lördag är det dressyrträning för Yannic Jönsson. Har inte en aning om vem hon är, men det ska bli spännande. Hoppas att jag inte dör av ansträngningen bara....

I morgon tror jag att det får bli lite galopparbete i paddocken. Kanske.... Crux behöver oxå få upp lite flås. Den lille rackarn som förhoppningsvis ska ut på tävlingsbanan i vår. Det knäppa är bara att hästarna blir svettiga och då vill man helst inte täcka på dom, men då blir det ju inget täcke på dagen sen.... Dilemma!

Nä, nu skulle man kanske ta och fika lite....? Vore ju synd om man skulle få mindre mage inför sommaren....
Tisdag 7 februari

Oj vad tiden går.... Och inte blir det nåt bloggat just heller. Undrar vad man gör med all tid egentligen?
Jo, just ja... Hästar tror jag det stavas.
I söndags var vi på hoppclinic med Maria Gretzer på Sundsvalls ridklubb. Tuvalisa fotade massor men bilderna är kvar i kameran. Ska ladda en annan dag så får ni kanske se lite därifrån.

När vi ändå var i Sundsvall (vilken bra ursäkt va'?) så åkte vi på Hööks. Tuvis köpte en ny säkerhetsväst. Hon ville använda sina julklappspengar till det. Klok tjej!
Det blev lite benlindor, torkade morötter, en väska, m.m. Vi slog oxå till och köpte en svanskappa till ponnyn. Det är ju ett elände när sadeln åker fram hela tiden. (Vi satsar dock på muskler och lite mindre ponnymage istället för svanskappan så småningom....)

Igår provade vi svanskappan.

Det var inga större konstigheter. Däremot var ridhusväggarna förskräckligt hemska! Det har blivit frost på vissa ställen och de vita fläckarna verkar vara nåt som förmodligen äter små vita ponnysar.....

Basse har ju stått länge och tyvärr blev det inte mycket motion för honom igår. Försökte lina honom och det gick väl hyfsat i ett varv. I andra varvet ville han in till mig precis hela tiden. Måste nog gå kurs och lära mig det där. Skulle även vilja lära mig att tömköra ordentligt. En vacker dag kanske...
Släppte honom i ridhuset för att han skulle få bralla av sig den uppenbara överskottsenergin.
Men vad händer? Jo, han tog en härlig rullning och blev snabbt en brunskimmel. Sen gick han som klistrad i mitt fejs....Idag blev båda hästarna ridna. Vi lindade Crux ben med de nya, röda benlindorna. Han blev så fin. Skimlar passar sjukt bra i rött. Så för min del vill jag gärna framföra att jag vill ha ett snyggt, rött schabrak! Någon..?Lille Basse-bus ville oxå vara med på bild. Tuvis fick stå och låtsas ha godis för att han skulle få lite, lite framåtstuk på öronen. Annars är han rätt lik en åsna....


Tack Wilma!

Måste tacka Wilma K som snabbare än blixten fixat till min blogg så att den ser lite trevligare ut!
.
Jag vill nog gärna lära mig hur man gör. Verkar ju inte vara allt för avancerat egentligen....
.

Pysseldag....

...får det bli när det är -31 grader när man kommer till stallet.
Uscha, hästarna kommer att bli omotionerade hela helgen. Men det är inte mycket att göra något åt. Om man inte har väldans goda kontakter med väderguden förstås... och det har uppenbarligen inte jag...
.
I dag åkte jag och Brell till stallet för att fixa. Våra hästar hade fått stå inne från morgonen. Hälften ut, hälften inne. Dels är vi rädda att vattnet fryser och dels vill nog ingen häst vara ute hela dagen när det är så kallt. Det var -36 grader i morse.... Sjuuuukt kallt!!!!
.
Jag mockade och Nellie pysslade lite med Cruxen. Han fick en fin inbakad fläta idag=)
.
.
.
Och Crux-sötisen fick bli kliad på halsen oxå. Det är ju sååååå skönt!!!!
.
.
.
Nu håller vi tummen att det blir lite mildare väder i morgon....
Fast rida hinner vi i vart fall inte. För jag och Tuvis åker till Sundsvalls Ridklubb och hoppclinic med Maria Gretzer. Bästa Ulla ska oxå dit. Ska bli roligt att träffa henne igen!
.
Först blir det en sväng till Hööks... Antar att jag får stilla mitt shopping-sinne äntligen....=)
.

Brrrrr....

Fortfarande sketakallt.... Brrrr!         Termometern står på 27:(
Ikväll hade vi insläppet och hästarna fick komma in en halvtimme tidigare än vanligt. Tror att dom faktiskt uppskattade det. Rimfrost i ögonfransarna på varenda kuse.
.
Men innan insläppet så fixade vi mockning och sånt. Nellie har blivit grym på att mocka! Fast det är bara Crux box som gäller?
.
.
Häromdagen gick det inte riktigt som vi tänkt oss. Nellie satt barbacka på Basse. Jag ledde henne i ridhuset och allt gick jättebra. Tills någon (läs Nellies pappa!) inte uppfattade att vi var där inne och försökte stänga igen stora ridhusdörrarna... Basse höll på att skita på sig och tog ett litet skutt åt sidan.
Jag såg Nellie som i slowmotion segla upp i luften..... sakta ner mot marken...för att landa rätt på ryggen!!!  Uj,uj! Men det gick bra. Såklart kändes det, men det gick ändå bra i det stora hela...
.
Det är ju en tuff tjej så nog tror jag att hon kommer upp på ryggen på Basse igen. Fast hon säger själv att hon vill nog ha sadel då....:)  Klokt!
.
.
I helgen lär det ju inte bli mycket ridet tyvärr. När det är så här inibomben kallt så finns det inget nöje i att plåga runt en kall häst.... Antar att det blir ingen ridning alls på hela helgen. Ska tydligen vara askallt hela helgen:(
I natt lät det som att det skulle bli neråt -37... Känns inte riktigt mänskligt!
.
Men, men, det är ändå på väg åt "rätt håll"! Snart kommer våren och solen! Jag längtar!
.
Och jag tycker FORTFARANDE att det är sjukt fränt att Crux pappa är modell i Hööks-katalogen!!! =)
.

Stolta och kalla!

-27 grader.... Brrr! Det är åt skogen för kallt. Fattar inte hur man överlevde förra vintern egentligen. Då var det ju svinkallt hela vintern och man tyckte det var rena sommarvärmen när det var varmare än -20....
Men det var då det! Jag gillar INTE när det är så här kallt:(  Allt knakar och brakar, inklusive knäna...., och det går inte att rida just....
.
Ikväll när jag åkte från stallet så var det -30 grader mellan Ammer och Krokvåg. Hemma var det "bara" -27...
.
Men nu till något roligare!
Igår kväll redan så satt jag och bläddrade i Hööks-katalogen (som redan är välläst trots att den inte funnits så länge) så hajade jag till för en av hästarna hade namnet "Joelsbo Clic". Hmmmm.... Tänkte att det måste jag kolla vidare på, men det var så sent så det blev inte av då.
.
Idag ringde Tuvis mig på jobbet och frågade: "Mamma! Vad heter Crux pappa????"
"Tänker du på Hööks-katalogen?" frågade jag. "Jaaaaa?!"
Och jodå! Det är Crux pappa som fått äran att vara modell i katalogen.
Visst är dom väl rätt lika varandra? Här är farsan........
.
Vem det här är behöver jag nog inte förtydliga....
Bilder från i somras. Då var han ganska "färsk" i vår ägo=)
.
.
.
Här två bilder från provridningen...
.
.
.
Tuvis ser hyfsat lycklig ut...=)
.
Nä, nu ska jag göra kväll. Skönt att det snart är helg igen:)
.
Tänk att Crux pappa är med i Hööks-katalogen... Cooooolt!!!!
.